Blauwe kleur bij de Oudduitse herder

"Zo lang ik mij kan herinneren heb ik een zwak gehad voor blauwe vachten bij honden en katten".

Een blauwe Oudduitse herder is buitengewoon zeldzaam. Het kostte de nodige overredingskracht om de fokker van Malika ervan te overtuigen haar aan ons toe te vertrouwen.

De kleur van een hond wordt bepaald door genetica. Periodiek wordt een "blauwe" Oudduitse herder geboren, voortkomend uit een recessief gen dat vele generaties onopgemerkt kan blijven. Als twee dragers van het blauwe gen met elkaar worden gekruist, kan er een blauwe pup worden geboren.

Er zijn twee soorten genen die de kleur en het uiterlijk van de Oudduitse herder bepalen. Het eerste gen beïnvloedt de vachtkleur, terwijl het tweede gen bepaalt of een hond markeringen heeft en hoe deze over de vacht worden verdeeld. Sommige zijn effen van kleur, zoals Malika, terwijl anderen tweekleurig zijn. Blauw is eigenlijk een verdunning van zwart; het dilute gen zorgt ervoor dat delen die normaal zwart zouden zijn, blauw worden.

Belangrijk om te benadrukken is dat de blauwe vachtkleur bij de Oudduitse herder geen indicatie is voor geërfde gezondheidsproblemen. In sommige rassen geeft een blauwe vachtkleur aan dat de hond mogelijk vatbaarder is voor bepaalde gezondheidsproblemen of bepaalde temperamentkenmerken vertoont. Dit geldt echter niet voor blauwe Oudduitse herders, waarbij hun kleur geen enkele invloed heeft op hun gezondheid of temperament.

Nancy