Witte  Oudduitse Herder

Low Land Shepherd Snow (dochter van  Pippa)

Low Land Shepherd Billy (dochter van Malika)

Oudduitse/langharige herders komen voor in een verscheidenheid aan vachtkleuren, waaronder enkele die mensen wellicht verrassen, zoals het prachtige wit. Het is echter belangrijk te begrijpen dat witte Oudduitse/langharige herders geen albinohonden zijn; hun haarzakjes produceren simpelweg geen pigment, wat resulteert in een majestueuze, witte vacht. Hoewel deze kleur minder gebruikelijk is bij dit ras, straalt ze een unieke schoonheid uit.

De witte kleur is een recessieve eigenschap, wat betekent dat beide ouders het gen moeten dragen voor de ontwikkeling van een gezonde, witte Oudduitse/langharige Herder pup. Het is deze zeldzaamheid die de witte herders zo bijzonder maakt.

In tegenstelling tot albinohonden hebben witte Oudduitse/langharige herders zwarte neuzen, donkere ogen en kunnen ze donkere nagels, voetzolen en donkere tinten rond hun mond hebben. Deze honden behouden alle kenmerken van hun ras, 

Het is spijtig dat veel rasclubs witte en andere zeldzame kleuren bij de Oudduitse/langharige herder als een fout bestempelen. Deze honden zijn echter nog steeds 100% raszuiver. Het benadrukken van hun uniciteit en het waarderen van de diversiteit binnen het ras zou moeten prevaleren boven stigmatisering.  

                                                                             Max von Stephanitz, Stichter van het ras, zei ooit: "Geen enkele goede hond kan een slechte kleur hebben.